Głód mimo negatywnego znaczenia według wielu ekspertów uważany jest za dobrą metodę profilaktyczną a nawet leczniczą. Głodówka powinna trwać maksymalnie 40 dni a większość jej typów wymaga kontroli lekarskiej. Poniżej są wymienione propozycje głodówek, które można stosować bez opieki lekarza i bez obaw o swoje zdrowie.
» Głodówki profilaktyczne «
dla zachowania zdrowia, młodości i pięknej cery
• Post 5-7 dniowy raz w miesiącu. Należy pić tylko czystą wodę (a na początku postu wywar z ziemniaków), albo herbaty owocowe (najlepiej z dzikiej róży). Po zakończeniu głodówki przez kilka dni należy jeść owoce, a później normalna dieta - pierwszy posiłek to np. kefir, ryż. Podczas postu najgorsze są pierwsze 2-3 dni, potem uczucie głodu mija i człowiek czuje się coraz lepiej - organizm spala wszystkie odpadki w nim zalegające, następuje regeneracja, oczyszczenie, wręcz odmłodzenie. Wprowadzenie pół litra ciepłej wody do odbytu poprawia opróżnianie jelit z toksyn. Robimy to sami za pomocą np. gumowej gruszki. • Post 24 godzinny raz w tygodniu. • Dzień owocowy raz w tygodniu. Należy jeść tylko owoce lub pić soki (z dodatkiem soku z cytryny - 1 łyżka na pół litra).
» Głodówki lecznicze «
Choroba trwająca kilka dni wymaga stałego nawadniania - należy pić wodę, herbaty owocowe i ziołowe (najlepiej z dzikiej róży) lub wodę z miodem (→ Apiterapia). Natomiast najlepszym pokarmem podczas choroby są soki owocowe i warzywne (np.sok z ogórków czy pomidorów, → Sokoterapia), owoce cytrusowe (wit.C), surówki i zupy warzywne. Dopuszczone są pokarmy mączne (kasza, płatki, chleb) i definitywnie zakazane produkty zwierzęce (mięso, mleko, sery, jaja). Ważna reguła - jeśli jeść, to między innymi surowiznę. Po 2-3 dniach kuracji głodowej organizm przestawia się - zaczyna spalać złogi chorobotwórcze, pobudza układ odpornościowy, komórki regenerują się a toksyny zostają wydalone.
• Przeciwwskazania: wychudzenie i niedożywienie, wycieńczenie, cukrzyca, nadczynność tarczycy, gruźlica, zapalenia i wrzody żołądka, nieżyty jelit, rekonwalescencja po chorobach, osłabienie starcze, ciąża i karmienie piersią
• Najlepsze pory roku do stosowania głodówki: - wiosna - zimą ludzie odżywiają się gorzej niż wiosną czy latem, czego efektem jest zmęczenie wiosenne - jesień - post zwiększa odporność na infekcję i przeziębienia
|
» Przykładowa głodówka 7 dniowa «
tydzień przedpostny: zmiana złych nawyków żywieniowych - dzień 0: owoce i warzywa, uspokojenie psychiczne, rezygnacja z leków i używek - post: początek dnia: gimnastyka, głębokie wdechy, prysznic; następnie należy wypić 3 szklanki ciepłej wody z 1 łyżeczką soli glauberskiej na oczyszczenie jelit, ewentualnie lewatywa; czynności te należy powtarzać w 1, 3, 5 i 7 dniu terapii codziennie należy pić 10-12 szklanek płynu, najlepiej wodę (przegotowana lub mineralna niegazowana), ewentualnie herbaty ziołowe; wieczorem najlepiej wypijać napar z kozłka lekarskiego, melisy lub chmielu dużo spacerów codzienne okłady z gorącej lnianej szmaty na wątrobę przykrytej kocem oraz zajadanie nasion ostropestu plamistego wspomagają funkcje detoksykacyjne wątroby częste kąpiele zmywają nieprzyjemne wyziewy skóry relaks i wspomniane okłady na wątrobę w porze obiadowej wskazane jest dużo snu.
|
Przerwanie głodówki: Do normalnej (zdrowej) diety należy wracać stopniowo: - pierwszy dzień: śniadanie: 3-4 szklanki wody z dodatkiem miodu drugie śniadanie: kompot z jabłek plus miód obiad: czysty wywar z jarzyn podwieczorek: kompot z jabłek kolacja: szklanka wywaru z jarzyn, kromka pieczywa chrupkiego, przez cały dzień należy wypić 10-12 szklanek płynu - drugi dzień: śniadanie: 2 szklanki wody z odrobiną soli glauberskiej, 2 szklanki herbaty ziołowej, 1-2 kromki pieczywa chrupkiego drugie śniadanie: utarte jabłko obiad: ziemniaki, sałata, duszone warzywa bez tłuszczu po obiedzie wypoczynek i okład na wątrobę kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor, herbata z miodem Oczyszczenie organizmu solą glauberską najlepiej stosować regularnie, alternatywnie może być lewatywa - gruszką należy wprowadzić 0,5-1 litra ciepłej wody (37°C).
|
» Przykładowa głodówka z sokami «
pożywanie świeżych soków z naturalnych produktów bez cukru, drobne łyczki dobrze zmieszane ze śliną - dzień przedpostny - jak wcześniej - 8-10 dni kuracji sokowej: rano: gimnastyka i toaleta, 1 szklanka wody mineralnej i sok przed południem: 1-2 szklanki herbaty ziołowej południe: sok, relaks z okładem wątroby po południu: sok wieczorem: sok jeśli pijemy soki nierozcieńczone, to dodatkowo 8-10 szklanek wody co drugi dzień lewatywa lub ciepła woda z solą glauberską (40g na 0,75 litra). soki należy przygotowywać z różnych owoców i warzyw zalecane zioła to trybula, bazylia, rumianek lekarski, koper, ogórecznik, tymianek, szałwia, głóg, skrzyp polny, kozłek lekarski, babka lancetowata, podbiał, brzoza.
Dzienna porcja soku: - owocowy 300 g - warzywny 300 g - ziołowy 150 g łącznie 8-12 szklanek (nie wolno mieszać rodzajów soków).
Zakończenie kuracji sokowej - dzień pierwszy - pić soki ale z dodatkiem miodu, mleka sojowego lub płatków owsianych - dzień drugi - jak w pierwszym + surówka z warzyw z olejem roślinnym i otrębami, także utarte jabłko lub rozgnieciony banan
|