FORUM EZOTERYCZNO WRÓŻBIARSKIE WRÓŻBY ONLINE

1 pytanie gratis na portalu (WRÓŻBA)

Ogłoszenie

Witam na forum Wróżby Online Jest to była strona wrozby.mojeforum.net

#16 2013-12-29 17:46:24

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Owoce i warzywa obfitują w kluczowe dla profilaktyki immunologicznej antyoksydanty. Do każdego posiłku warto dodawać świeże owoce i warzywa – najlepiej surowe lub gotowane na parze – 5 porcji dziennie to optymalna dawka w stosunku 3 warzywa/2 owoce. Dietę należy wzbogacić m.in. w warzywa tj. marchewka, szpinak, brokuły, pomidory, czerwona papryka oraz owoce tj. cytrusy, porzeczki i truskawki, także mrożone. Jednak owoce bardzo słodkie należy jeść z umiarem, gdyż zawierają sporo kalorii.
Mrożonki warzywne są szczególnie pomocne w okresie zimowym, gdy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Poza tym, są różnorodne i łatwe w przygotowaniu. Warzywa mrozi się tuż po zbiorze, czyli w momencie ich najwyższej wartości odżywczej, a sam proces mrożenia wywołuje marginalne straty witamin. Najlepszy sposób obróbki cieplnej mrożonek to gotowanie na parze, które minimalizuje utratę cennych wartości odżywczych warzyw, a dodatkowo wydobywa ich głęboki smak i aromat.

Offline

 

#17 2013-12-29 17:46:41

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Czosnek działa bakteriobójczo, szczególnie na drobnoustroje wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych i płuc. Zawiera białka, węglowodany, witaminy C i PP, selen i allicynę – związek siarki o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, antyagregacyjnym (obniża lepkość płytek krwi, co poprawia krążenie w naczyniach włosowatych i zapobiega powstawaniu płytki miażdżycowej i zatorów) oraz pobudzającym aktywność białych ciałek krwi (naturalny antybiotyk). Najsilniejszy jest świeży i właśnie od takiego należy rozpocząć zwiększanie czosnku w diecie np. poprzez dodawanie do dań mięsnych, sosów, sałatek i surówek. Wystarczą 1-2 ząbki dziennie. Jednak skutki uboczne jego spożywania skutecznie odstraszają wiele osób, dlatego alternatywą dla nich są bezzapachowe wyciągi i ekstrakty lub spożywanie świeżego czosnku przed snem. Jego moc zwiększa witamina C.
Uwaga! Czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi, dlatego osoby cierpiące na niedociśnienie powinny ostrożnie i z umiarem stosować czosnek i jego przetwory.

Offline

 

#18 2013-12-29 17:46:55

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Cebula, podobnie jak czosnek, mobilizuje odporność ustroju, działa bakteriobójczo i najkorzystniej jeść ją na surowo – można dodawać do kanapek, sałatek, past czy masła. Razem z czosnkiem stanowi fundamentalny składnik skutecznych, domowych mikstur uodparniających.

Offline

 

#19 2013-12-29 17:47:12

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Imbir to źródło olejków eterycznych, gingerolu i szogaolu – substancji o działaniu przeciwzapalnym. Jest wykorzystywany w przygotowywaniu domowych mikstur immunologicznych (syropów i napojów), można go dodawać do surówek lub mięs.

Offline

 

#20 2013-12-29 17:47:32

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Kiełki i natka pietruszki to jedne z najbogatszych, naturalnych źródeł witamin, mikroelementów, chlorofilu i enzymów wzmacniających organizm oraz przyspieszających jego regenerację. Doskonale sprawdzają się jako zdrowa przekąska lub dodatek do surówek, sałatek, zup, ziemniaków, kanapek i sosów. Ważne, aby spożywać je na surowo i jak najświeższe, gdyż po długim leżakowaniu lub po obróbce cieplnej tracą swoje wysokie walory odżywcze. Dlatego optymalnym rozwiązaniem jest założenie domowej hodowli – jej obsługa, dzięki dostępnym kiełkownicom, jest jeszcze prostsza i mniej angażująca niż popularny zestaw talerz+gaza. Oczywiście leniwi mogą kupować kiełki w supermarkecie (zawsze sprawdź termin ważności), jednak należy pamiętać, że kiełki są wyjątkowo delikatne w porównaniu do typowych warzyw i najwyższą wartość odżywczą posiadają świeże, tuż po zebraniu, a takie można uzyskać wyłącznie z domowej hodowli. Innymi słowy, im dłużej leżą tym mniej dobrego w nich. Aby rozpocząć hodowlę natki wystarczy włożyć korzeń pietruszki do doniczki z ziemią.

Offline

 

#21 2013-12-29 17:47:51

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Colostrum (tzw. siara, pierwsze mleko matki ssaka) to skondensowany kompleks immunologiczny, dzięki któremu matka przekazuje swoją odporność dziecku. Dodatkowa suplementacja colostrum wpływa na poprawę odporności.

Offline

 

#22 2013-12-29 17:48:38

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Arbuz zawiera glutation, przeciwutleniacz wspomagający wydalanie toksyn z organizmu, dlatego warto jeść go nie tylko latem dla ochłody.

Czarny bez wykazuje właściwości wzmacniające i antybakteryjne. Stanowi bogate źródło antyoksydantów i naturalnych związków przeciwzapalnych. Wskazane jest regularne spożywanie konfitury z czarnego bzu lub soku z jego owoców.

Vilcacora (koci pazur, cat’s claw, czepota puszysta, Uncaria tomentosa) wyjątkowo intensywnie pobudza układ odpornościowy poprzez aktywizację komórek żernych do walki z intruzem. Koci pazur to jedna z najlepszych roślin hamujących rozwój obcych komórek, w tym także nowotworowych. Powinna być podawana wraz z cynkiem, który maksymalizuje jej działanie lecznicze.

Echinacea (jeżówka purpurowa, wąskolistna) to wyciąg dostępny w postaci pastylek, syropu i kropli doustnych. Stymuluje układ odpornościowy, zmniejsza podatność na infekcje, wpływając głównie na niespecyficzne reakcje obronne.

Żeń-szeń pobudza witalność i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jest szczególnie zalecany osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie, przepracowanym oraz przy trudnościach z zasypianiem.

Gynostemma królewska (Jiaogulan, Gynostemma pentaphyllum) to chińskie zioło długowieczności, nazywane lepszym żeń-szeniem, o silnym działaniu adaptogennym. W sprzedaży dostępne są wyciągi, jednak lepszym rozwiązaniem jest samodzielna hodowla. Gynostemma jest bardzo łatwym w uprawie pnączem – sadzonki można nabyć na allegro. Typowy napar przygotowuje się z liści i łodyg, w tym świeżych!

Aloes zawiera substancje, które silnie stymulują system immunologiczny do sprawniejszej obrony przed infekcjami i poprawiają procesy regeneracyjne. Obecnie aloes można spotkać w wielu produktach, jest dostępny także czysty sok z aloesu.

Pokrzywa przyspiesza regenerację ustroju. Można ją zaparzać jako jednoskładnikowy napar lub z mieszanek ziołowych.

Kwiat lipy ma działanie napotne, co nasila wydalanie szkodliwych substancji z potem.

Rumianek wykazuje działanie przeciwzapalne. Stosowany do inhalacji ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych z drobnoustrojów.

Melisa. Wodny ekstrakt wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych m.in. immunostymulujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.

Liście drzewa oliwnego zawierają oleuropeinę, silny przeciwutleniacz wspomagający odporność.

Ostatnio edytowany przez Gazetówka (2013-12-29 17:49:20)

Offline

 

#23 2013-12-29 17:49:39

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Miód i inne produkty pszczele (np. propolis lub pyłek kwiatowy) to wyjątkowo kompleksowe odżywki podnoszące odporność. Miód zawiera szeroki wachlarz witamin, minerałów, kwasów organicznych, aminokwasów i enzymów – tak urozmaicona mieszanka wykazuje synergiczne i tym samym silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne, przyspiesza regenerację organizmu i usprawnia pracę układu krążenia. Najwyższą wartość leczniczą zachowuje w naturalnej formie rozpuszczony w szklance wody lub innego płynu na kilka godzin przed spożyciem. Działanie miodu nasila sok z owoców lub ziół np. z cytryny lub aloesu. Miód stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru. Warto wiedzieć, że wszystkie mikstury tj. napary ziołowe i herbaty należy ostudzić do około 40°C przed dodaniem miodu – wyższa temperatura zabija jego właściwości prozdrowotne. Każdy profilaktycznie powinien spożywać 2 łyżki miodu dziennie.
We wzmacniającej terapii odpornościowej pomocny jest również pyłek pszczeli i propolis (kit pszczeli) np. w formie wyciągu alkoholowego – należy pić 3 razy dziennie po 15 kropli propolisu przed jedzeniem przez 4 tygodnie (także dla dzieci powyżej 5. roku życia).
Przeciwwskazaniem do stosowania produktów pszczelich jest alergia na nie.

Offline

 

#24 2013-12-29 17:49:57

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Rosół (specjalnie gotowany) to bardzo dobry koktajl witaminowy odkryty jeszcze przez mnichów. Chude mięso drobiowe (bez skóry) i chudą młodą wołowinę należy ugotować z olbrzymią ilością warzyw, w których musi być spora porcja cebuli i czosnku. Gotowanie musi trwać minimum 8-10 godzin – wywar ma ledwie pyrkać – mnisi gotowali go całą noc i cały dzień. Gotowy rosół podaje się z dużą ilością zielonej pietruszki. Tak przygotowana zupka zawiera szeroki wachlarz niezbędnych dla ustroju witamin i mikroelementów, co kompleksowo wzmacnia organizm i dodaje sił.

Offline

 

#25 2013-12-29 17:50:23

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Migdały stanowiące źródło witaminy E i B2 pomogą zadbać o system nerwowy. 3 łyżki dziennie zminimalizują stres i objawy sezonowego przesilenia.

Dzień „cynkowania”, czyli raz w tygodniu produkty bogate w cynk przez cały dzień np:
- śniadanie: pełnoziarnisty chleb żytni z jajkami i kiełkami
- obiad: wątróbka z brązowym ryżem
- kolacja: puszka ostryg
Trudno o przedawkowanie cynku, gdyż jest on słabo przyswajalny (błonnik i żelazo utrudniają jego wchłanialność), poza tym większość ludzi ma niedobór tego mikroelementu.

Zdrowe przekąski zamiast śmieci, czyli np. pomarańcza, jabłko lub marchewka, mieszanka bakaliowa (tzw. studencka – różne orzechy i rodzynki), suszone morele, migdały, żurawina, kiełki, pestki dyni lub słonecznika do przegryzania zamiast słodyczy i chipsów. Innymi słowy – potrzebne organizmowi witaminy i minerały zamiast niepotrzebnych pustych kalorii.

Offline

 

#26 2013-12-29 18:09:52

Gazetówka

Udzielajacy się

Zarejestrowany: 2013-12-23
Posty: 199
Punktów :   

Re: Jak wzmocnić odporność organizmu?

Czego nie jeść, nie pić i nie stosować, aby podnieść odporność będąc zdrowym, w czasie choroby i w okresie rekonwalescencji?



Cukier osłabia układ immunologiczny, dlatego należy unikać ciast, słodkich bułek, batonów, cukierków i napojów słodzonych (cola, oranżada, większość soków kartonowych i butelkowanych).

Nabiał również nie jest wskazany. Wyjątkiem jest jogurt naturalny, kefir i maślanka ze względu na zawartość pożytecznych żywych kultur bakterii tj. Lactobacillus casei, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności – pisząc obrazowo – bakterie L.casei prowadzą jakby trening białych krwinek przygotowując je do sprawnej obrony przed wirusami i bakteriami.

Nadmiar tłuszczu. Np. tłuste zupy. Należy unikać takich zup jak gęste krupniki bądź grochówki na mięsie. Zamiast zup tuczących zupy na warzywach – tak samo rozgrzewające, ale bogatsze w witaminy i minerały.

Używki STOP. Alkohol, kawa, papierosy i narkotyki niszczą witaminy i mikroelementy,
które jako antyoksydanty unieszkodliwiają wolne rodniki, czyli groźnego wroga systemu odpornościowego. Dawka większa niż lampka czerwonego wina dziennie jest trucizną, która przenikając do krwi i limfy zabija obecne w nich komórki immunologiczne.
Natomiast dym tytoniowy to ponad 4 tysiące szkodliwych substancji niszczących błony śluzowe, czyli pierwszą linię obrony ustroju przez drobnoustrojami chorobotwórczymi. Palacze powinni bezwzględnie zerwać z nałogiem, gdyż jest to jeden z najpoważniejszych czynników osłabiających naturalną odporność organizmu. Wypalenie 1 papierosa to przez następne 20 minut sparaliżowane rzęski nabłonka górnych dróg oddechowych, czyli wyłączona pierwsza linia obrony. Osoba paląca paczkę papierosów dziennie jest bezbronna na wtargnięcie drobnoustrojów do organizmu przez ponad 6 godzin na dobę!!! Ponadto palenie papierosów generuje dużą ilość zabójczych wolnych rodników – ich neutralizacja przez organizm dodatkowo obciąża układ odpornościowy. Należy unikać zadymionych pomieszczeń, a palacze nie potrafiący zerwać z nałogiem powinni dostarczać większą dawkę przeciwutleniaczy niż osoby niepalące. Warto także spróbować przynajmniej ograniczyć liczbę wypalanych papierosów.

Offline

 
Tutaj możesz wpisać treść, która ma sie ukazać w stopce forum.

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.kibicesokolwola.pun.pl www.politologia1gc.pun.pl www.obozowa38bc.pun.pl www.bakugan-gundalian-invader.pun.pl www.slavistique.pun.pl